Víte, že i ze salátu můžete přibrat? Kolik zeleniny denně sníst a jak ji správně připravit, radí odbornice

0
246

Není salát jako salát! Lehký letní salát je to nejlepší, co si během veder můžete dát. No když to přeženete s ingrediencemi, může se stát kalorickou bombou. A to pro své křivky nechcete!

Jaká je denní dávka zeleniny?
Léto je bez pochyb salátovou sezónou. Pokud nemáte čerstvý salát z vlastní zahrádky, tak si ho víte bez problémů kdekoliv zabezpečit. Svěží šalátik nakombinovaný z různých druhů zeleniny, ale i ovoce, umí být během horkého dne balzámem na duši.

Je zdrojem obrovského množství vitamínů, navíc je skvělou volbou vydatného oběda či večeře, která vás zasytí a dodá energii.

FOTOGALERIE
Jak připravit zdravý salát?
Zdroj: iStockphoto
Kolik zeleniny denně byste měli sníst?
„Během teplých dní se do salátů nemusíme nutit, protože často na nic jiného ani nemáme chuť. Součástí zdravé výživy je denní dávka zeleniny. Ideální čerstvé nebo i vařené, která je snadněji stravitelná, ale obsah vitamínů je varem o něco snížen.

Denně bychom měli sníst asi 500 g zeleniny. Zní to jako poměrně velké množství, ale když to rozměnit na drobné, není to žádný problém. Jedna běžná rajče má asi 100 g, cuketa či kedluben okolo 250 g a hlavička ledového salátu asi 700g, „říká na úvod ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® PharmDr. Katarína Skybová.

FOTOGALERIE
Jak připravit zdravý salát?
Zdroj: iStockphoto
Co s čím v salátu kombinovat?
Pokud se pustíte do přípravy zdravé dobroty, tak fantazii se meze nekladou a do misky můžete hodit cokoliv, na co máte právě chuť.

„Salát nám dává prostor pro kreativitu a pestrost. To je důležité, protože jak dokazují poslední výzkumy týkající se střevního mikrobiómu, je důležité jíst co nejvíce druhů různé zeleniny. Každá zelenina totiž obsahuje jiný druh polysacharidů, vlákniny, která je výživou pro náš mikrobióm. Pestrost tedy prospívá dobrému zdraví a růstu našich střevních bakterií, a tedy i našemu celkovému zdraví, „říká odbornice na zdravé stravování.

DIVA.SK
Kontrolujete si příjem sacharidů? Prozradíme skvělé pravidlo, jak snadno zjistíte, kolik jich má která …
Při dobré kombinaci si tak na talíři naservírujete vitaminovou smršť. Kromě vlákniny je zelenina zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, fytosterolů, polyfenolů a dalších bioaktivních látek. „Každá zelenina obsahuje z každého trošku a je plná mnoha látek, některé však většinou dominují.

Zelené saláty jsou například dobrým zdrojem kyseliny listové či vitaminu K, rajčata či červená paprika obsahuje množství vitaminu A i C, luštěniny mají zas množství vlákniny, ale také vitamínu C a vitaminy skupiny B. Stačí jen kombinovat a jíst barevné saláty, „doplnila.

FOTOGALERIE
Jak připravit zdravý salát?
Zdroj: iStockphoto
Dresink – ano nebo ne?
Nechutná vám čistá zelenina? Bez obav, ale s rozumem, můžete použít zdravou zálivku nebo dresink a potěšit tak své chuťové pohárky.

„Kvalitní olivový olej a citron nikdy nic nepokazí. Do dresinků můžete přidat hořčici, balzamico ocet, jogurt či koření podle chuti. Vždy je lepší volbou dresink, který si připravíte doma, protože majonézové dresinky a koupené dresinky jsou nejen plné kalorií, ale i stabilizátorů, či zvýrazňovačů chuti. Volte raději přirozené potraviny, „upozorňuje Skybová.

Pozor na kalorickou bombu
Dámy, i když si držíte linii, nezapomeňte na fakt, že i ze zdravého a nízkokalorického salátu si svou nepozorností můžete připravit obrovskou kalorickou bombu a zničit tak celé své snažení o ladné křivky.

„Kalorickou bombu vytvoříte množstvím oleje nebo dresinku, ale i množstvím ořechů či semínek a divokými kombinacemi sýra, vajec, masa a případně přílohy typu těstovina či rýže.

Deci majonézy má až 2 700 kJ, proto je dobré ní šetřit. I oblíbený zdravý olej, například olivový, je kalorický. Deci obsahuje až 3 400 kJ. Pokud si chcete udělat lehký salát, dejte pozor na množství použitého oleje. Ideální ho nelijte z láhve, ale použijte na jeho dávkování čajovou lžičku, či ještě lépe sprej, „řekla profesionálka.

FOTOGALERIE
Jak připravit zdravý salát?
Zdroj: iStockphoto
Kalorie na uzdě
Pokud si chcete na salátu pořádně pochutnat, ale zároveň ho udržet nízkokalorický a lehký, tak dodržuje pár pravidel:

Dejte pozor na množství mastných ingrediencí (oleje, dresink, semena, ořechy).
Neprekombinujte vše dohromady, tedy maso, či rybu, sýr, vejce, příloha. Vyberte si vždy jen jednu či dvě ingredience.
Pokud maso či sýr tak na přírodně. Smažená jídla mají až jednou tolik energie jako jejich varianty na přírodně.
Pokud jíte k salátu pečivo, dejte pozor na množství. Jeden až dva malé krajíce chleba či jedno pečivo jsou k polední salátu dostatek.
TIP na salát s francouzským dresinkem
Potřebujete: olivový olej, balzamico ocet a dijonskou hořčici